Kotlety buraczkowe z kaszą jęczmienną to pomysł na jesienny, lekki posiłek. Kotlety można podać zarówno na ciepło, jak i na zimno:
- na ciepło, jako danie obiadowe z sałatą, ulubionym sosem i kaszą,
- na zimno, na drugie śniadanie, pokrojone na pieczywie.
- na ciepło, jako danie obiadowe z sałatą, ulubionym sosem i kaszą,
- na zimno, na drugie śniadanie, pokrojone na pieczywie.
Kotleciki są lekkostrawne, pożywne i dietetyczne, dlatego nie trzeba sobie odmawiać zjedzenia kolejnej sztuki. 😀
Składniki:
2 duże ugotowane buraki
1/2 szklanki suchej, nieugotowanej kaszy jęczmiennej
3 ząbki czosnku
1 jajko
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
4 łyżki mąki (dowolnej, ja użyłam ryżową)
sól, pieprz
1/2 szklanki suchej, nieugotowanej kaszy jęczmiennej
3 ząbki czosnku
1 jajko
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
4 łyżki mąki (dowolnej, ja użyłam ryżową)
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ugotowane buraki zetrzyj na tarce do dużej miski,
przeciśnij do nich ząbki czosnku, dodaj tymianek, sól i pieprz. Kaszę
ugotuj i jeszcze ciepłą przełóż do buraków. Wbij jajko i wymieszaj.
Dodaj mąkę w zależności od potrzeb.
Masa powinna być na tyle gęsta, aby
dało się z niej formować kotlety. Konsystencja podobna do masy na
kotlety mielone, choć trochę bardziej klejąca. Być może nie będzie
trzeba wcale dodać mąki, albo tylko odrobinę. Dopraw do smaku. Formuj w
dłoniach małe kotlety i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia. Piecz przez 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Smacznego
bardzo zdrowe!
OdpowiedzUsuńfantastyczny przepis :D
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, nabrałam ochoty na takie kotleciki :)
OdpowiedzUsuńpolecam przygotować kotleciki :)
UsuńSuper przepis. Wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam wypróbowanie przepisu :)
Usuń